Spotverlichting is een vaak toegepaste en populaire vorm van verlichting, dit in hoofdzaak vanwege de flexibiliteit. Spots zijn richtbaar en indien gewenst dimbaar, bovendien is er een bijna ongelimiteerde keuze in maten, vormen en specificaties. Spotverlichting kan gebruikt worden als basisverlichting of als subtiele hoofd verlichting. Daarnaast is potverlichting natuurlijk uitstekend geschikt om accenten uit te lichten en daarmee letterlijk in de spot te zetten. Door een uitgekiende licht-donker werking is spotverlichting een echte sfeermaker.
Spots zijn onder te verdelen in inbouwspots en opbouwspots. Inbouwspots worden ingebouwd in het plafond, ze zijn functioneel, strak en kunnen een mooi accent toevoegen aan het interieur. Belangrijk is wel dat het plafond geschikt is om in te bouwen. Hierbij moet gedacht worden aan inbouwhoogte, aanwezige installatie en bijvoorbeeld de dikte van de toegepaste plafondafwerking. Als de spots eenmaal zijn ingebouwd zitten ze natuurlijk op een vaste plek. Overigens worden inbouwspots niet uitsluitend in plafonds toegepast, er zijn bijvoorbeeld ook grondinbouwspots. Opbouwspots daarentegen zijn relatief makkelijk te installeren en kunnen ook makkelijk verwijdert of verplaatst worden. Opbouwspots kunnen een eyecatcher zijn en een decoratieve aanvulling op het interieur vormen. De afweging daarbij is of de aandacht naar het armatuur moet gaan of juist niet. De meeste opbouwspots kunnen desgewenst ook toegepast worden als wandarmatuur.
Om een ruimte op de juiste wijze te verlichten zijn er meestal meerdere spots nodig. Bovendien moet erover nagedacht worden hoe de spots te plaatsen om tot een optimaal resultaat te komen. Een combinatie van in- en opbouwspots is hierbij mogelijk. Om een goede basis voor optimale verlichting te bieden kan Edison Projectverlichting naar aanleiding van uw wensen en eisen een lichtplan opstellen. Dit is ook de reden waarom wij een intakegesprek voeren en indien mogelijk op locatie de situatie komen inventariseren. Zeker bij inbouwspots is het belangrijk om vooraf te bepalen op welke locatie deze geplaatst worden zodat de benodigde installatie aangelegd kan worden. Daarnaast is het belangrijk om het te behalen resultaat duidelijk te definiëren. Dient de spot als basisverlichting, wordt het gebruikt als hoofdverlichting of is het de bedoeling accenten uit te lichten?
Een andere belangrijke vraag is of de spot dimbaar dient te zijn? In principe is elk type spot er in een dimbare uitvoering meestal zijn ze echter standaard niet dimbaar uitgevoerd. Daarom is het belangrijk om dit vooraf te bepalen zodat hier qua armatuurkeuze en benodigde installatie rekening mee gehouden kan worden.
Hoewel wij bij Edison Projectverlichting merkonafhankelijk zijn en juist werken met een ruime diversiteit in fabrikanten lichten we in dit geval graag een specifieke spot uit. Dit omdat deze spot zich qua vormgeving en mogelijkheden onderscheidt van de meerderheid. Het betreft spot “Martorell” van fabrikant BPM Lighting. Hoewel het technisch gezien een inbouwspot is heeft dit armatuur ook een aantal eigenschappen die we normaal alleen bij een opbouwspot aantreffen.
Op de meest linkse afbeelding ziet u hoe de spot oogt als deze toegepast wordt als vaste inbouwspot. Echter heeft deze spot de mogelijkheid om het binnenwerk te bewegen. Daardoor kan de cilinder in het midden samen met de LED-lichtbron als het ware uitgeschoven worden waardoor het armatuur een decoratievere werking krijgt. Het is zelfs mogelijk om het armatuur volledig uit het vaste deel te schuiven waardoor er als het ware een opbouwspot ontstaat (de rechtse afbeelding). Dit armatuur heeft hierdoor de mogelijkheid om een wand of kunstobject optimaal uit te lichten. Naast een goede functionaliteit zorgt dit armatuur ook voor een mooi en speels effect. Een armatuur dat sfeer brengt en strak is vormgegeven. Vanwege de flexibiliteit en uitgebreide toepassingsmogelijkheden is dit een armatuur dat wij graag toepassen.
Spots zijn er niet alleen in vrijwel elke denkbare maat en vorm maar ook in verschillende lichtkleuren en lichtopbrengsten. Kiest u voor fel wit licht of juist voor zacht warm sfeerlicht? Bij deze keuze speelt de beoogde toepassing natuurlijk een belangrijke rol. Is er bijvoorbeeld veel licht nodig voor een werksituatie dan zal er waarschijnlijk gekozen worden voor koel wit licht en een hoge lichtoutput. Speelt sfeer de hoofdrol dan zal de keuze in de meeste gevallen vallen op warm wit licht en een dimbare spot. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om gebruik te maken van “tunable white” waarmee de lichtkleur van een spot naar wens gevarieerd kan worden van koud wit naar warm wit en alle tonen daar tussenin. Voor elke toepassing is er een specifieke oplossing. Dit zijn zaken die wij berekenen, afstemmen en meenemen in ons lichtplan.
Benieuwd naar de mogelijkheden en hetgeen wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.
Comments